Miért adjon plazmát?

Adjon plazmát és mentsen életet! Tudja meg, hogyan válhat életmentővé, és miért éri ez igazán meg mindenkinek!

Mert vérplazmát nem lehet mesterségesen előállítani

A plazmaadással jelentős mértékben hozzájárulhat a betegek életminőségének javulásához. Plazmából készülnek azok a létfontosságú gyógyszerek, amelyek számos súlyos nem egyszer ritka betegséget kezelnek. Mivel a plazmát nem lehet mesterségesen előállítani, a plazmadonáció elengedhetetlen ezeknek a gyógyszereknek a gyártásához.

Plazmadonorként nem csak az említett gyógyszerek előállítását támogatja, hanem közvetlenül a hazai betegek gyógyulásához is hozzájárul, lehetővé téve számukra egy jobb és egészségesebb életet.

Mivel a plazmaadomány életeket ment

A Magyarországon levett plazmából előállított gyógyszerek kiemelkedő szerepet játszanak sokféle súlyos betegség és állapot kezelésében vagy megelőzésében. Ezek a gyógyszerek több terápiás területen is alkalmazhatók, beleértve a tüdőgyógyászatot, hematológiát, immunológiát, neurológiát, a fertőző betegségek kezelését, valamint a sokk és trauma esetén nyújtott ellátást.

Az Ön plazmaadománya kiemelkedően fontos, mert számos betegségben szenvedő életminőségét javíthatja a plazmájából készülő készítményeken keresztül.

Mert a plazmaadás kifizetődő

Nagyra értékeljük a plazmadonációra fordított időt és erőfeszítést, ezért a magyar jogszabályokban meghatározott módon kompenzáljuk plazmaadóink rendelkezésre állását. Fontos megemlíteni, hogy a plazmaadás az anyagi kompenzáción felül jelentős társadalmi értéket is képvisel, hiszen az Ön által adományozott plazmából készült gyógyszerek életmentő lehetőséget biztosítanak rászoruló embereknek.

Amikor Ön plazmát adományoz belép a hétköznapi hősök világába, akik számtalan súlyos beteg életminőségének javításához járultak már hozzá.

Mi is az a plazma?

A vérplazma egy szalmasárga folyadék

Ez a rész végzi el a vér „futárszolgálatát” a testben: szállítja a vörös- és fehér vérsejteket, a táplálékot és a szervezet számára létfontosságú anyagokat. A vörösvérsejtek az oxigént viszik el a megfelelő helyekre, a fehérvérsejtek felveszik a harcot a kórokozókkal, és segítenek a sérülések begyógyulásában, a vérlemezkék pedig elállítják a vérzést.

Miért fontos a plazmaadás?

Egy hemofíliás beteg egy éves kezeléséhez

1200 donációra

van szükség.

Egy primer immunhiányos beteg kezeléséhez több mint

130 donációra

van szükség.

Egy ALFA-1 enzimgátló hiányos beteg egy éves kezeléséhez

900 donációra

van szükség.

Ki adhat plazmát?

Mindenki, aki:

szurovizsgalat_kep

Részt vett

az alkalmassági

szűrővizsgálaton

testsuly_kep

Minimum
50 és maximum 150 kilogramm
testsúlyú

18evesnel_kep

18 évnél idősebb, 65
évnél fiatalabb
egészséges felnőtt

szurovizsgalat_eredmenyek_kep

A meghatározott szerológiai vizsgálataik eredményei, beleértve az összfehérje és IgG vérszinteket, negatívak

Mi a plazmaferezis?

A plazmaferezis egy speciális eljárás,

ahol a vérből kiválasztjuk és összegyűjtjük a plazmát. Ez úgy történik, hogy a vérvételhez hasonlóan vért vesznünk a donor vénájából, majd egy speciális gép segítségével elkülönítjük a plazmát a vér alakos elemeitől. A plazma elválasztása után a hasznos vérsejteket visszajuttatjuk a donor szervezetébe.

Milyen iratok szükségesek hozzá?

A plazmaadáshoz szüksége van:

Érvényes személyazonosító igazolványra

Lakcímkártyára

Betegbiztosítási kártyára (TAJ)

Mi mennyi?

Mennyi ideig tart a plazmaadás?

Milyen gyakran lehet plazmát adni?

Évente hányszor lehet plazmát adni?

60 perc

3 naponta

45 alkalommal

Út a donortól a páciensig

1-k

Vérplazmaadás

Vérplazmavétel

A vérplazma vételező gép(ferezis gép) vért vesz és elválasztja a plazmát a többi komponenstől. A donor-test saját vérsejtjei még az adományozás során visszakerülnek a szervezetbe.

2_k2

Plazma-tesztelés

Vírusbiztonság

Minden vérplazmaadományt ellenőríznek Hepatitis, HIV, és Parvo B-19 kórokozókra. Ezeket a vizsgálatokat a feldolgozás előtt másodszor is végrehajtják a Plazma gyűjtőben tárolt vérplazmákon.

3-k

Feldolgozás

Bázisfrakcionálás

Fehérje csapódik ki a vérplazmából – úgynevezett frakciók.

4-k

Előállítás

Feldolgozás és megtísztítás

A vírusokat, baktériumokat és szennyező anyagokat eltávolítják és a fehérjéket megtísztítják.

5-k

Gyógyítás

Használat

A plazmához készült gyógyszereket leggyakrabban immunhiányos betegségek kezelésére alkalmazzák. Körülbelül 150 ilyen genetikai betegség van. A betegek a világ minden táján kapják ezeket a gyógyszereket.